Erată privind corectarea prin completare a apelului de selectie
Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum Comuna Aghiresu, localitatea Aghiresu, Nr. 86, judetul Cluj, va aduce la cunostinta faptul modifica anuntul de lansare a sesiunii ptr masurile 322,313,312 prin completarea acestuia, astfel:
APEL DE SELECTIE INITIAL
Data publicarii: 10/2012
Numarul de referinta al sesiunii cererii de proiecte: M 312; M 313; M 322.
Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum anunta lansarea in perioada 23.10-23.11.2012 a primei sesiuni de cereri de proiecte pentru Masurile 312, 313 si 322.
Fondurile disponibile pentru Masura 312 “ Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi”:
valoare totala 428.571 euro din care valoarea nerambursabila este de 300.000 euro si se vor finanta 7 proiecte. Valoarea maxima eligibila/proiect este de 285.714 euro din care suma maxima nerambursabila care poate fi acordata este de 200.000 euro/proiect.
Fondurile disponibile pentru Masura 313 “ Incurajarea activitatilor turistice”: Valoarea totala 900.000 euro din care valoarea nerambursabila este de 450.000 euro si se vor finanta 15 proiecte. Valoarea maxima eligibila/proiect este de 400.000 euro din care suma maxima nerambursabila care poate fi acordata este de 200.000 euro/proiect.
Fondurile nerambursabile pentru Masura 322 “Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”: Valoarea totala este de 900.000 euro si se vor finanta 7 proiecte. Valoarea maxima eligibila/proiect este 200.000 euro din care suma maxima nerambursabila care poate fi acordata este de 200.000 euro/proiect.
Depunerea proiectelor pentru Masurile 312, 313, 322 se va face la sediul Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum Comuna Aghiresu, localitatea Aghiresu, Nr. 86, judetul Cluj, in intervalul orar 09:00-12.00. Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestor masuri. Procedura de selectie este afisata pe site-ul www.napocaporolissum.ro. Termenul de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferenta acestor masuri este: 15.01.2013 ora 12:00 . Anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse in cadrul acestor sesiuni de depunere se va face dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre Comitetul de Selectie.
Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum ii va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet www.napocaporolissum.ro pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarii cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediul Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum. Informatii detaliate privind accesarea si derularea Masurilor 312, 313, 322 sunt cuprinse in ghidul solicitantului distribuit GRATUIT.
Apel de Selectie Modificat - Apel de Selectie Masura 322
Data publicarii: 10/2012
Numarul de referinta al sesiunii cererii de proiecte: M 322;
Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Prolissum anunta lansarea in perioada 23.10-17.12.2012 a primei sesiuni de cereri de proiecte pentru Masurile 322 .
Depunerea proiectelor pentru Masurile 322 se va face la sediul Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum Comuna Aghiresu, localitatea Aghiresu, Nr. 86, judetul Cluj, in intervalul orar 09:00-12.00. Solicitantul de finantare trebuie sa indeplineasca cerintele de conformitate si eligibilitate mentionate in cadrul Ghidului Solicitantului aferent acestor masuri. Procedura de selectie este afisata pe site-ul www.napocaporolissum.ro. Termenul de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferenta acestor masuri este: 17.12.2012 ora 12:00 .
Anuntarea rezultatelor pentru cererile de finantare depuse in cadrul acestor sesiuni de depunere se va face dupa aprobarea Raportului de Selectie de catre Comitetul de Selectie. Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum ii va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet www.napocaporolissum.ro pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarii cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediul Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum Informatii detaliate privind accesarea si derularea Masurilor 322, sunt cuprinse inghidul solicitantului distribuit GRATUIT.
MASURA 322
Fondurile disponibile pentru Masura 322 “ Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”:Valoarea totala este de 900.000 euro si se vor finanta 7 proiecte. Valoarea maxima eligibila/proiect este 200.000 euro din care suma maxima nerambursabila care poate fi acordata este de 200.000 euro/proiect.
Documentele necesare întocmirii Cererii de Finanţare
Documentele obligatorii care trebuie ataşate Cererii de Finanţare pentru conformitate si eligibilitate:
1. a) Memoriu justificativ pentru proiectele care nu prevăd lucrări de construcţii si/sau
montaj. Acest document se va întocmi de către toţi solicitanţii pentru proiectele individuale/integrate care nu prevăd lucrări de construcţii-montaj.
b) Studiu de fezabilitate/ Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii
(unde este cazul) întocmit/ actualizat conform continutului cadru şi metodologiei stipulate în HG nr.28/09.01.2008 însotit de Aviz tehnic emis de Inspectoratul de Stat in Constructii, Proiectul tehnic intocmit conform ordinului MDLPL 863/2008 pentru toate actiunile din cadrul proiectului depus, în cazul Solicitantilor Comune si ADI-uri .
In cazul proiectelor care prevad modernizarea/finalizarea constructiilor existente/achizitii de utilaje cu montaj care schimba regimul de exploatare a constructiei existente, se ataseaza la studiul de fezabilitate, obligatoriu, expertiza tehnica de specialitate asupra constructiei existente.
Pentru proiectele care vizează investiţii asupra obiectivelor de patrimoniu, solicitantul va prezenta şi:
documentatia întocmită conform Continutului Cadru al documentatiilor de restaurare a monumentelor istorice (DISPOZIŢIE Nr. 4300/VN/03.11.2005 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în domeniul avizării, elaborat de Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru investiţii de restaurare/ consolidare a obiectivelor de patrimoniu; sau:
documentaţie justificativă pentru investiţii de conservare a obiectivelor de patrimoniu, avizată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu
Cultural - judeţeană.
ATENŢIE! Pentru proiectele integrate, care vizează lucrări de construcţii-montaj, studiul de fezabilitate sau documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie, se realizează conform legislatiei în vigoare pentru fiecare tip de acţiune, integrarea realizându-se printr-un deviz general centralizator de către proiectantul care elaborează documentaţia aferentă investiţiei majoritare. Studiile de fezabilitate aferente vor fi licitate într-un singur pachet.
Pentru proiectele integrate care vizează atat lucrări de construcţii-montaj cât şi acţiuni de achiziţii simple, studiul de fezabilitate va include şi descrierea acestor acţiuni. Pentru investiţiile care nu se supun achiziţiilor publice, în estimarea costurilor si a rezonabilitatii preturilor investiţiei, proiectantul va compara Baza de date de preţuri afişată pe site-ul APDRP si se va printa si atasa la cererea de finantare paginile referitoare la bunurile si serviciile incluse in proiect, identificate in baza. In situaţia în care preţurile/tarifele aferente bunurilor/serviciilor incluse în proiect nu se regăsesc sau nu se încadrează în limitele din baza de date, solicitantul va ataşa trei oferte pentru bunuri si servicii a caror valoare este mai mare de 50.000 Euro si o oferta pentru bunuri si servicii care depasesc valoarea de 10.000 Euro. în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor incluse în proiect, proiectantul va menţiona sursa de preţuri, din zona, folosită.
ATENTIE! Vor fi atasate numai paginile relevante din ofertele respective, cuprinzand pretul, fumizorul si caracteristicile tehnice ale bunului respectiv. Aceste oferte sunt necesare în faza de evaluare a proiectelor. Pentru verificarea achizitiilor se va tine cont de precizarile de la capitolul 3.3
Cursul de schimb valutar utilizat va fi cel publicat de Banca Central Europeana pe Intemet la adresa:
Atentie! Pentru beneficiarii publici (comune, ADI -uri, etc.) care accesează masura 322, TVA -ul este cheltuială neeligibilă prin FEADR, conform art. 71(3) din Regulamentul CE 1698/2005, care indică în mod explicit această categorie ca fiind exclusă de la finantarea cheltuielilor cu TVA-ul din acest fond.
2. Proiectul tehnic conform ordin 863/2008
3. a) Certificatul de urbanism / Autorizaţie de construire pentru proiecte care prevăd construcţii.
b) Pentru investiţiile care vizează componenta b, Certificatul de Urbanism va fi însotit de Avizul cu recomandari emis de catre filiala teritoriala a Ordinului Arhitecţilor, care confirmă respectarea arhitecturii specifice locale (dacă este cazul), la faza de Studiu de Fezabilitate.
ATENTIE! în certificatul de urbanism trebuie specificat numele proiectului/investiţiei exact cum este menţionat în Cererea de finanţare, excepţie făcând proiectele integrate.
4. Documente pentru teren/clădiri: 4.a) Pentru primarii şi ADI-uri
I) în cazul în care clădirea/terenul este proprietatea primăriei/lor-Inventarul primăriei/ilor întocmit conform legislaţiei în vigoare privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia/acestora;
II) în cazul în care terenul este inclus în proprietatea publică sau administrarea unei autorităţi publice locale, alta decât solicitantul - Inventarul domeniului public pentru terenul pe care se realizează investiţia, însoţit de acordul autorităţii deţinatoare;
III) şi avizul administratorului terenului aparţinând domeniului public, altul decât cel administrat de primărie, dacă este cazul.
4.b) Pentru ONG, aşezăminte culturale, instituţii de cult
Document care atestă dreptul de proprietate asupra terenului şi construcţiilor sau contract de concesiune asupra clădirii / terenuluipe care va fi amplasată construcţia, valabil pe o perioadă de minim 10 ani de la data depunerii cererii de finanţare
Contractul de concesiune va fi însoţit de adresa emisă de concendent care conţine:
- situaţia privind respectarea clauzelor contractuale, dacă este în graficul de realizare a investiţiilor prevăzute în contract şi alte clauze;
- suprafaţa concesionată la zi - dacă pentru suprafaţa concesionată există solicitări privind retrocedarea sau diminuarea şi dacă da, să se menţioneze care este suprafaţa supusă acestui proces.
4.c) Pentru persoane fizice şi juridice
Document care să ateste dreptul de proprietate/document încheiat la notariat care atestă dreptul de administrare asupra obiectivului ce se va restaura, consolida, conserva pe o perioada de minim 10 ani de la depunerea cererii de finanţare.
5 Adeverinta conform Protocolului incheiat între APDRP şi ANPM sau Acord de mediu insotit, daca este cazul de studiul de impact, eliberate de Autoritatea competenta pentru protectia mediului.
6 Acord de acces pentru investitia de infiintare si extindere a retelei publice locale de alimentare cu gaz, daca este cazul.
7 Avizul de amplasament sau Aviz de racordare eliberat de sucursale aleANRE10, privind investiţii asupra reţelei de joasă tensiune sau asupra reţelei publice de iluminat, dacă este cazul.
8 Avizul sanitar privind constatarea conformităţii proiectului cu condiţiile de igienă şi sănătate publică
sau
Notificare privind conformitatea proiectului cu condiţiile de igienă şi sănătate publică sau
Notificare că investiţia nu face obiectul evaluării condiţiilor de igienă şi sănătate publică, dacă este cazul.
9 Notificare, care sa certifice conformitatea proiectului cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar veterinar si ca prin realizarea investitiei in conformitate cu proiectul verificat de DSVSA judeteana, unitatea va fi in concordanta cu legislatia in vigoare pentru domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, daca este cazul.
10 a) Avizul eliberat de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional judeţeană, care să confirme faptul că obiectivul propus spre finanţare face parte din patrimoniul cultural de interes local - grupa B şi că se poate interveni asupra lui
(documentaţia este adecvată), dacă este cazul.
b) Aviz din partea Autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului sau Hotărâre a Consiliului Judeţean privind încadrarea elementului de cadru natural în categoria celor protejate (în cazul în care elementul de cadru natural specificat în documentaţia anexată cererii de finanţare nu se regăseşte în Lista ariilor protejate - Anexa 8 la Ghidul Solicitantului).
11. a) Expertiză tehnică de specialitate asupra construcţiei existente, inclusiv pentru investiţii de restaurare, consolidare şi conservare a obiectivelor de patrimoniu, întocmită, semnată şi ştampilată de un expert tehnic atestat.
b) Pentru investiţii de restaurare, consolidare şi conservarea obiectivelor de patrimoniu expertiză tehnică va avea avizul Comisiei zonale a monumentelor istorice (cf. Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice).
12. a) Pentru primarii şi ADI-uri, Hotărârea Consiliului Local / Consiliilor Locale pentru instrumentarea proiectului, cu referire la următoarele puncte obligatorii:
- necesitatea şi oportunitatea investiţiei;
- numărul de locuitori ai comunei/lor solicitante;
- angajamentul de a asigura exploatarea drumurilor în conformitate cu reglementările în vigoare privind condiţiile de exploatare a drumurilor (dacă este cazul);
- angajamentul de a suporta cheltuielile de mentenanţă şi gestionarea investiţiei, pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data la care investiţia a fost dată în exploatare.
- necesitatea şi oportunitatea încheierii Acordului de parteneriat cu ONG/unitate de cult/asezamant cultural (daca este cazul).
b) Pentru celelalte categorii de solicitanţi eligibili se va prezenta angajamentul că vor asigura mentenanţa investiţiei, pe o perioadă de cel puţin 5 ani de la data la care investiţia a fost dată în exploatare.
13. Actul de înfiinţare şi Statutul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară.
14. 1) Certificatul de înregistrare fiscală;
2) Certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) conform legislaţiei în vigoare;
3) Certificat constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului care specifică: faptul că societatea este în funcţiune, codul CAEN conform activităţii pentru care se solicită finanţare, existenţa punctului de lucru (dacă este cazul).
15 a) încheierea privind înscrierea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor, solicitat doar pentru ONG-uri şi ADI-uri;
b) Certificatul de înregistrare şi actul de înfiinţare şi funcţionare emis de unitatea ierarhic superioară (episcopie, arhiepiscopie, mitropolie, patriarhie),solicitat doar pentru instituţii de cult;
c) Document privind infiintarea, organizarea si functionarea asezamantului cultural, solicitat pentru asezaminte culturale;
16 a) Lista agenţilor economici şi a instituţiilor de interes public,deserviţi de proiect, care va conţine denumirea, adresa, activitatea desfăşurată, domeniul de activitate;
Şi
b) Lista gospodăriilor care au depus la primărie adeziunea privind necesitatea investiţiei şi angajamentul de racordare din surse proprii la reţeaua de apă/canalizare/gaze/energie electrică, sau că sunt de acord cu plata colectării deşeurilor.
Lista trebuie să conţină nume, prenume, semnătură, adresă, termen de racordare (maxim 3 ani de la finalizarea investiţiei publice), precum şi tariful perceput.
17 Hotărârea consiliului parohial privind realizarea investiţiei şi asigurarea cofinanţării, dacă este cazul.
18 Precontract cu o firmă autorizată, vizând ridicarea, sortarea deşeurilor şi transportul acestora la un depozit zonal, dacă este cazul.
19. a) Declaraţie pe proprie răspundere a solicitantului dată de reprezentantul legal de proiect că va asigura cofinanţarea proiectului şi cu precizarea sursei de cofinanţare.
b) Document de la bancă/trezorerie cu datele de identificare ale băncii/trezoreriei şi ale contului aferent proiectului FEADR (denumirea, adresa băncii/ trezoreriei, codul IBAN al contului în care se derulează operaţiunile cu APDRP). Pentru beneficiarii publici documentul va fi eliberat obligatoriu de trezorerie.
20. Declaraţie pe propria răspundere a solicitantului privind respectarea regulii de minimis, dacă este cazul.
21. Certificate care să ateste lipsa datoriilor fiscale şi sociale restante şi graficul de reeşalonare a datoriilor către bugetul consolidat, dacă este cazul.
22. Raport asupra utilizării programelor de finanţare nerambursabilă (obiective, tip de investiţie, lista cheltuielilor eligibile, costuri şi stadiul proiectului, perioada derulării proiectului), întocmit de solicitant, pentru solicitanţii care au mai beneficiat de alte programe de finanţare nerambursabilă începând cu anul 2002 pentru aceleasi tipuri de investitii.
23. Autorizaţiile de funcţionare pentru reţeaua de alimentare cu apă şi/sau canalizare, se solicită în funcţie de reţeaua care se realizează în cadrul măsurii (dacă se realizează reţeaua de alimentare cu apă se solicită pentru reţeaua de canalizare existentă şi invers), precum şi pentru extinderea şi/sau reabilitarea reţelei existente (apă şi/sau canalizare), dacă este cazul.
24. a) Aviz tehnico-economic, emis de Operatorul Regional, în care să se certifice ca investiţia în apă/apă uzată propusă prin proiect respectă soluţia tehnică din Master Planul Judeţean aprobat, in cazul solicitantilor care sunt parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară înfiintată conform cerintelor POS Mediu
sau
b) Aviz tehnico-economic emis de Consiliul Judeţean pentru investitia de apa/apa uzata în care sa se certifice ca investiţia propusă prin proiect respectă soluţia tehnică din Master Planul Judeţean aprobat precum şi că solicitantul nu face parte din nicio Asociatie de Dezvoltare Intercomunitară înfiintată conform cerintelor POS Mediu.
9 9 9
25. Adresa emisă de Consiliul judeţean/ADR care să confirme că investiţia se încadrează într-o strategie de dezvoltare locală sau judeţeană, dacă este cazul.
26. Aviz eliberat de Apele Române care să certifice că investiţia în reţeaua de alimentare cu apă se realizează într-o zonă în care apa este insuficientă, dacă este cazul.
27 Buletin de analiză a apei emis de un laborator acreditat care să confirme că apa în zona respectivă este poluată sau prezintă o concentraţie ridicată de nitrati, dacă este cazul.
28 Situaţia achiziţiilor publice efectuate până la depunerea Cererii de Finanţare (conform modelului din cererea de finanţare), dacă este cazul.
29. Acord de parteneriat (conform modelului anexat la Ghidul Solicitantului disponibil pe pagina web www.apdrp.ro)
Atentie! Prevederile prezentului acord reprezinta conditii obligatorii minimale de
accepare a documentului, acesta putand suporta completari în functie de particularitatile
parteneriatului.
în cazul de desfiintare a Acordului de parteneriat comuna este obligata să încheie un alt
Acord de parteneriat, în aceleasi conditii ca cel initial, în caz contrar APDRP va constitui
debit semnatarului contractului.
30 Adresa emisa de Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum privind incadrarea investitiei in obiectivele strategiei de dezvoltae locala.
31. Alte documente justificative (se vor specifica după caz).
ATENŢIE! Documentele trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii de finanţare, termenul de valabilitate al acestora fiind în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Categorii de solicitanti care pot obtine finantare nerambursabila :
Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin Măsura 322 sunt:
Comunele membre in Asociatia GAL Napoca Porolissum prin reprezentanţii lor legali conform legislaţiei naţionale în vigoare;
Autorităţile locale (comune) sau Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitare prin operatorii regionali pentru investiţiile în infrastructura
de apă/apă uzată din teritoriul Asociatiei GAL Napoca Porolissum;
Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI) realizate între două sau mai multe comune membre GAL înfiinţate vigoare (Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale cu odificarile si completările ulterioare şi Ordonanţa Guvemului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare);
ONG-uri, Aşezăminte culturale şi Instituţii de cult avand sediul in teritoriul GAL definite conform legislaţiei naţionale în vigoare;
Persoane fizice 1 şi juridice care deţin în proprietate sau administrează obiective de patrimoniu cultural sau natural de interes local şi care aplică pentru protejarea patrimoniului cultural de interes local şi natural din spaţiul rural conform legislaţiei naţionale în publice
ATENTIE! Reprezentantul legal al comunei este primarul (poate fi si Administratorul public pentru Comune şi Asociatii de Dezvoltare Intercomunitare, în conformitate cu Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale cu modificările şi completările ulterioare).
Finanţarea unui proiect depus în cadrul Măsurii 322 derulată prin PNDR este restricţionată pentru următoarele categorii de beneficiari:
a) beneficiarii înregistraţi în lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD şi pentru FEADR, până la achitarea integrală a datoriei faţă de APDRP, inclusiv a majorărilor de întârziere;
b) beneficiarii care au contracte de finanţare reziliate din initiativa APDRP pentru FEADR din cauza nerespectarii clauzelor contractuale şi rezilierea are o vechime mai micade un an;
c) beneficiarii care se află în situaţii litigioase cu APDRP, până la finalizarea litigiului;
d) Beneficiarii din afara teritoriului Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum.
Criteriile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului
Proiectul trebuie sa fie realizate in spaţiul rural conform definitiei din PNDR si PDL iar beneficiarul se identifică într- una din categoriile de beneficiari definite. NU este permisa dubla finantare a aceleasi activitati/ investitii din alte fonduri comunitare sau nationale. Beneficiarul trebuie să prezinte toate avizele şi autorizaţiile necesare investiţie
Proiectul propus este în conformitate cu normele de mediu2 (inclusiv Directiva Cadru Apă3) şi legislaţia în vigoare cu privire la normele de siguranţă în transport/energie;
Proiectele de investiţii în infrastructura de apă / apă uzată vor trebui să prezinte fie un aviz tehnico-economic4 din partea operatorului regional acolo unde acesta există, fie un aviz din partea consiliului judeţean prin care se dovedeşte şi conformitatea proiectului cu strategia regională / judeţeană de apă / apă uzată, iar în cazul în care un astfel de proiect nu se regăseşte în situaţiile mai sus menţionate, proiectul va fi însoţit de angajamentul autorităţilor locale de a asigura gestionarea şi mentenanţa investiţiei;
Pentru investitiile în infrastructura de apa/apa uzata finanţate prin FEADR, care vizeaza doar una din cele două componente ale sistemului de apă/apă uzată, pe acelaşi tronson, iar cealaltă componentă se află în execuţie, este necesar pentru a deveni eligibile, ca investiţia începută să fie finalizată şi să dispună de autorizaţie de functionare.
7. Investiţia să respecte Planul Urbanistic General;
8. Construcţia, modernizarea şi extinderea clădirilor trebuie să respecte/păstreze arhitectura specifică locală (a se vedea Anexa 16 -Lista elementelor caracteristice ale tipologiilor arhitecturii specifice locale);2 Pentru localităţile rurale identificate prin Master Planurile Regionale şi eligibile prin PNDR, investiţiile în reţeaua de alimentare cu apă se vor realiza numai împreună cu reţeaua de canalizare şi staţii de epurare. în cazul în care pentru celelalte localităţi rurale sub 10.000 p.e. neidentificate prin Master Planurile Regionale, inclusiv localităţile sub 2.000 p.e. care de asemenea vor beneficia de spijin FEADR prin PNDR nu se poate respecta soluţia tehnică standard, trebuie găsite soluţii neconvenţionale de captare,alimentare, colectare şi epurare a apei uzate, iar în cazul în care există sistemul de captare, trebuie identificată soluţia tehnică adecvată pentru colectarea şi epurarea apei uzate, conform cerinţelor Directivei Cadru Apă.
9. Orice beneficiar al acestei măsuri poate aplica pentru maxim 2 proiecte individuale (vezi definitie din cap. 4.3 -dictionar) pe întreaga perioadă de programare (2007-2013);
10. Pentru investiţiile în infrastructura fizică de bază, beneficiarii trebuie să prezinte lista cu semnături ale locuitorilor, agenţilor economici şi instituţiilor publice care au depus la primărie adeziunea privind necesitatea investiţiei şi angajamentul de racordare din surse proprii la reţeaua de apă / canalizare / gaze / energie electrică sau acordul privind plata colectării deşeurilor;
Cerințele de conformitate și eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul:
Verificarea conformitatii.
Verificarea eligibilităţii tehnice şi financiare constă în:
- verificarea eligibilităţii solicitantului;
- verificarea criteriilor de eligibilitate şi selecţie;
- verificarea bugetului indicativ al proiectului;
- verificarea Studiului de Fezabilitate şi a tuturor documentelor anexate.
Verificarea este făcută pe baza documentelor provenite de la solicitant.
ATENŢIE! GAL Napoca Porolissum îşi rezervă dreptul de a cere documente sau informaţii suplimentare, dacă pe parcursul verificărilor şi implementării proiectului se constată de către GAL că este necesar.
sasa
Nr. crt. | Criterii de selecţie | Punctaj |
---|---|---|
1 | Localităţile rurale care nu au mai primit anterior sprijin comunitar pentru o investiţie similară.Se acordă punctaj numai dacă nu a mai fost finanţată o investiţie similară în aceeaşi localitate (în cazul în care o comună aplică pentru unul sau mai multe sate componente, pentru o investiţie similară pentru care a primit anterior sprijin comunitar dar pentru un alt/e sat/e din componenţa sa, aceasta comună nu primeşte punctaj; în cazul A.D.I. aceasta primeşte punctaj numai dacă nici una dintre comunele în care se realizează investiţia nu a mai beneficiat de sprijin comunitar anterior pentru investiţii similare). |
Precizări: Acest criteriu se va puncta indiferent de categoria de beneficiar. Indiferent de categoria de beneficiar, în cazul proiectelor integrate, acest criteriu se va puncta în funcţie de acţiunea majoritară a proiectului (drum; apa+canal, energie electrica, gaz, staţii de transfer).
72Localităţi rurale din regiunile cu grad de sărăcie ridicat:
- localităti cu grad de sărăcie ridicat (rata sărăcie 60%-89,6%)
- localităti cu grad de sărăcie mediu (rata sărăcie 40%-59,9%)
- localităti cu grad de sărăcie scăzut (rata sărăcie <40%)
Punctarea acestui criteriu se va face pe baza Listei cu Localităţile rurale cu grad ridicat de sărăcie, lista ce este anexă la Ghidul Solicitantului. Se acordă punctaj numai dacă localitatea este obligatoriu identificată în Lista localităţilor din regiunile cu grad de sărăcie ridicat, punctajul fiind stabilit funcţie de procentul gradului de sărăcie cu care este înregistrată localitatea respectivă (în cazul unei comune nou înfiinţate se va lua în considerare gradul de sărăcie al comunei din care aceasta s-a desprins; în cazul unei comune desprinsă dintr-un oraş, aceasta nu va fi punctată; în cazul unui A.D.I. se va lua în considerare comuna din componenţa A.D.I.-ului cu gradul de sărăcie cel mai ridicat dacă comuna respectivă este beneficiară a componentei majoritare din proiect).
Precizare: Acest criteriu se va puncta indiferent de categoria de beneficiar.
Maxim 7
- 7
- 7
- 7
3Proiectele care se încadrează într-o strategie de dezvoltare locală sau judeţeană.Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă solicitantul prezintă o adresă de la Consiliul Judeţean/ Agenţia de Dezvoltare Regională
sau
Investiţia se regăseşte în scopul şi obiectivele înfiinţării ADI-ului respectiv(dacă este cazul).
Se acordă punctaj numai dacă există, anexată, o Adresă emisă de Consiliul Judeţean/Agenţia de Dezvoltare Regională care să confirme că investiţia se încadrează într-o strategie de dezvoltare locală, judeţeană sau regională;
Precizare: Acest criteriu se va puncta indiferent de categoria de beneficiar
14Proiecte integrate de investiţiiSe considera proiect integrat al carui beneficiar este o comună, investitia care vizeaza combinarea în acelaşi proiect a cel puţin 2 acţiuni din cadrul aceleiaşi componente sau din componente diferite ale măsurii, precum si daca valoarea cumulata a componentelor secundare reprezintă minimum 10 % din valoarea totală eligibilă a proiectului integrat.
Se considera proiect integrat al carui beneficiar este un ADI, investitia care vizeaza combinarea în acelaşi proiect a cel puţin 2 acţiuni din cadrul aceleiaşi componente sau din componente diferite ale măsurii, si valoarea cumulata a componentelor secundare reprezintă minimum 10 % din valoarea totală eligibilă a proiectului integrat precum si daca actiunea majoritar valorica din valoarea totala eligibila a proiectului deserveşte total sau parţial populaţia din minim două comune din cadrul A.D.I.-ului.
Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă acest lucru este prezent şi demonstrat în Studiul de Fezabilitate.
Precizare: Acest criteriu se va puncta indiferent de categoria de beneficiar.
15Proiectele de investiţii în infrastructura de apă/apă uzată în localităţile ruraleîntre 2.000-10.000 de p.e. identificate prin Master Planurile Regionale, dar care nu sunt finanţate din POS MediuIn cazul unui proiect integrat acest criteriu se va puncta doar daca investitia de apa si sau apa uzata este majoritar valorica in cadrul componentei de infrastructura a proiectului. Se acordă punctaj numai dacă proiectul îndeplineşte 4 condiţii simultane:
- să fie proiect pentru apă/apă uzată (investiţia propusă trebuie să vizeze realizarea unui sistem funcţional de apă/apă uzată)
- să se implementeze în localităţi cu minimum 2.000 locuitori persoane echivalente şi maximum 10.000 locuitori persoane echivalente (în cazul A.D.I. toate comunele componente trebuie sa indeplineasca aceasta conditie)
- Comuna/grupul de comune să fie identificat/ă în Master Planul Regional
- proiectul să nu fie finanţat prin programul POS MEDIU (în cazul A.D.I., niciuna dintre comunele componente în care se realizează investiţia, nu trebuie să beneficieze de finanţare prin programul POS MEDIU).
Precizare: în cazul comunelor nou înfiinţate, acestea trebuie să îndeplinească cele patru criterii de mai sus; Organismul Intermediar al POS Mediu oferă informaţii referitoare la populaţia echivalentă a acestor comune.
Maxim 20
25
19
6Proiecte de investiţii în infrastructura de drumuri care asigură legătura cu principalele căi rutiere (drumurile judeţene, naţionale) sau alte căi principale de transport(feroviare şi fluviale)Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă acest lucru este prezent şi demonstrat în Studiul de Fezabilitate.
In cazul unui proiect integrat acest criteriu se va puncta doar daca investitia de drum este majoritar valorica in cadrul componentei de infrastructura a proiectului.
217Proiecte de investiţii în infrastructura de alimentare cu apă în zonele în care apa este insuficientă sau în zonele care prezintă incidenţă ridicată a perioadelor de secetă Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă acest lucru este prezent şi demonstrat cu date statistice în Studiul de Fezabilitate.In cazul unui proiect integrat acest criteriu se va puncta doar daca investitia de alimentare cu apa si canalizare este majoritar valorica in cadrul componentei de infrastructura a proiectului
Se acordă punctaj numai dacă proiectul este pentru reţea de alimentare cu apă şi localitatea în care se va implementa proiectul se regăseşte în Lista localităţilor cu indice de ariditate ridicat sau proiectul are, anexat sau se prezintă un Aviz eliberat de R.N. Apele Române care certifică insuficienţa apei în zonă (în cazul A.D.I. toate comunele în care se realizează investiţia de alimentare cu apă trebuie să se regăsească în Lista localităţilor cu indice de ariditate ridicat sau sa prezinte, anexat proiectului, un Aviz eliberat de R.N. Apele Române care certifică insuficienţa apei în localitate).
18Proiectele de investiţii în infrastructura de apă/apă uzată pentru zonele în care apa prezintă un grad ridicat de poluare sau zonele în care apa freatică prezintă o concentraţie ridicată de nitraţi ce afectează sănătatea populaţiei.In cazul unui proiect integrat acest criteriu se va puncta doar daca investitia de alimentare cu apa si canalizare este majoritar valorica in cadrul componentei de infrastructura a proiectului
Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă acest lucru este prezent şi, demonstrat cu date statistice în Studiul de Fezabilitate. Se acordă punctaj numai dacă proiectul este pentru reţea de apă/apă uzată şi comuna în care se va realiza investiţia se regăseşte în Lista zonelor vulnerabile la nitraţi sau proiectul are anexat Buletin de analiză eliberat de un laborator acreditat care certifică gradul ridicat al poluării în localitate (în cazul A.D.I. toate comunele în care se realizează investiţia de apă/apă uzată trebuie să se regăsească în Lista zonelor vulnerabile la nitraţi sau sa prezinte Buletin de analiză eliberat de un laborator acreditat care certifică gradul ridicat al poluării în localitate
19Proiecte de investiţii în infrastructura socială
- realizate de către ONG uri şi unităti de cult
- realizate de către comune, iar funcţionarea infrastructurii sociale este asigurată în parteneriat cu ONG-uri/ unităti de cult
- realizate de comune şi A.D.I.-uri
Se acordă punctaj, în funcţie de categoria de beneficiar, numai dacă prin proiect se prevede prima înfiinţare şi dotare a centrelor de îngrijire copii (creşe, grădiniţe, asistenţă după programul şcolar, tip „after school"), centre îngrijire bătrâni şi persoane cu nevoi speciale Precizare: nu se acordă punctaj pentru cămine culturale.
Maxim 21
- 5
- 21
- 21
Proiectele care promovează investiţii în scopul conservării specificului local şi a moştenirii culturale (arhitectura tradiţională, conservare patrimoniu material, imaterial, promovare, organizare festivaluri cu specific local etc).
- realizate de către ONG uri, unităţi de cult, aşezăminte culturale, persoane fizice şi juridice (exceptând comunele şi asociaţiile acestora legal constituite)
- realizate de către comune, iar funcţionarea obiectivului investiţiei este asigurată în parteneriat cu ONG-uri/asezăminte culturale
Maxim 21
- 5
- 21
- realizate de către comune şi A.D.I.-uri Punctarea acestui criteriu se va face numai dacă acest lucru este prezent şi demonstrat în Studiul de Fezabilitate Se acordă punctaj, în functie de categoria de beneficiar, numai dacă sunt prevăzute investiţii directe în:
- renovarea, modernizarea, extinderea şi/sau dotarea căminelor culturale (cu excepţia căminelor culturale care au primit sau sunt în curs de finanţare prin „Programul prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale", conform legii nr. 143/2007) centrelor culturale/ centrelor pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale dacă acestea adăpostesc activitatea unui/unor ansambluri artistice recunoscute ( muzică, dans, teatru, pictură, sculptură, artă manufacturieră tradiţională );
- târguri, festivaluri, pieţe tradiţionare şi alte manifestări tradiţionale locale;
- restaurarea, consolidarea şi conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural - clasa B (arhitectură laică {construcţii, statui, situri arheologice etc}, arhitectură de cult {biserici, clopotniţe etc.});
- protejarea unor elemente ale cadrului natural ( fântâni, izvoare, cascade, peşteri, arbori şi arbuşti,vegetaţie etc.) ce sunt identificate în Listele întocmite la nivel naţional. în situaţia în care acestea nu se regăsesc în lista ariilor protejate la nivel naţional şi local (Anexa 8 la GD 322) se anexează la proiect, în funcţie de importanţa elementului cadrului natural, aviz din partea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului sau Hotărâre a Consiliului Judetean.
21 TOTAL100
Pentru acesta masura nu se solicita un puntaj minim obligatoiu.
Criterii de departajare a proiectelor eligibile, selectate cu punctaj egal.
Departajarea proiectelor eligibile, selectate, cu punctaj egal, se face în funcţie de valoarea eligibilă a proiectului, exprimată în euro, în ordine crescătoare.
Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele minime de conformitate şi eligibilitate menţionate în Fișa Măsurii și în Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Pentru a fi selectat pentru finanţare proiectul trebuie să depăşească punctajul minim prevăzut pentru fiecare măsură, conform criteriilor de selecție locale.
Procesul de Selecție se va face la sfârșitul sesiunii de primire a proiectelor. Se va face publicarea Raportului al Comitetului de Selecție pe pagina web www. napocaporolissum.ro
Asociatia Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum ii va notifica in scris si prin intermediul paginii de internet www.napocaporolissum.ro pe toti solicitantii privind rezultatul evaluarii cererilor de finantare depuse de catre acestia la sediul Asociatiei Grupul de Actiune Locala Napoca Porolissum.
Data și modul de anunțare a rezultatelor procesului de selecție (notificarea solicitanților, publicarea Raportului de Selecție)
După încheierea primei etape de verificare și selecție a proiectelor, GAL Napoca Porolissum va publica pe pagina proprie de web Raportul de Selecție Intermediar și va înștiința solicitanții asupra rezultatelor procesului de evaluare și selecție. Beneficiarii ai căror proiecte nu au fost selectate, pot depune contestații la sediul GAL Napoca Porolissum.
După încheierea procesului de soluționare a contestațiilor (dacă este cazul), GAL Napoca Porolissum va întocmi un Raport de selecție în care vor fi înscrise proiectele retrase, neeligibile, eligibile neselectate și eligibile selectate.
. Datele de contact ale GAL unde solicitanții pot obține informații detaliate
Informații detaliate privind accesarea și derularea Mãsurii 322 în cadrul Programului LEADER, la nivelul GAL Câmpia Transilvaniei sunt cuprinse în „GHIDUL SOLICITANTULUI” și în Apelul de selectie accesibil pe pagina www.napocaporolissum.ro si la sediul GAL Comuna Aghiresu, localitatea Aghiresu, Nr. 86, judetul Cluj, te. 0722599361, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Componenţa Comitetului de Selecţie
- comitetul de selecţie al proiectelor este format din membrii titulari în număr total de 9 persoane. Totodata, sunt prevăzuţi 2 membri supleanţi, care respectă numărul de persoane din domeniile civil, public şi privat.
GAL NAPOCA POROLISSUM
www.napocaporolissum.ro